Πιστεύω στον Άι Βασίλη!

Εγώ πιστεύω στον Άι Βασίλη. Εσείς;
Πιστεύω στην χαρά και την έξαψη που γεννά η προσμονή του.
Άραγε θα βρει το σπίτι μας; Θα τα προλάβει όλα σε μία νύχτα; Μήπως να μην ανάψουμε το τζάκι; Εμείς που δεν έχουμε καμινάδα από που θα μπεί;
Πιστεύω στην εσωτερική αναζήτηση στην οποία  ωθούνται τα παιδιά, καθώς ψάχνουν να βρούν σε ποια λίστα είναι φέτος, του άτακτου ή του καλού;
Λες να φέρνει δώρα σε αυτούς που κάνουν ζημιές; Σε αυτούς που λένε ψέμματα; Σε αυτούς που χτυπάνε τον αδερφό τους; Μήπως τα ξωτικά του μας είδαν που κάναμε ζαβολιές;
Πιστεύω στην γενναιοδωρία και την καλοσύνη που μπορούμε να διδάξουμε στα παιδιά μέσα από την ζωή και το έργο του Μέγα Βασιλείου, που το αφιέρωσε στην φιλανθρωπία.
Πιστεύω πως ο Άι Βασίλης μας διδάσκει να μοιραζόμαστε και να νοιαζόμαστε.
Πιστεύω στην παιδική αθωότητα που αγαπάει τις νεράιδες και τους δράκους και με εκνευρίζουν τα μικρομέγαλα που βιάζονται να αναφωνήσουν:
 ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ Ο ΑΙ ΒΑΣΙΛΗΣ!
Μα φυσικά και υπάρχει ανταπαντώ. Και θα υπάρχει για πάντα. Θα συνεχίσει να υπάρχει για όλους όσους έχουν τα μάτια της ψυχής τους ανοικτά, για όλους όσους μοιράζονται στιγμές, συναισθήματα, χαμόγελα αλλά και το περίσσευμα τους σε φαγητό, ρούχα, παιχνίδια με σεβασμό και αγάπη.
Η εποχή μας είναι σκληρή και κυνική. Ας μη βιαζόμαστε να μυήσουμε τα παιδιά μας σε αυτήν.
Μέχρι πότε; Μέχρι τότε που το παιδί μας θα είναι ώριμο να καταλάβει ότι η μεγαλύτερη ανταμοιβή για έναν γονιό είναι να βλέπει το παιδί του ευτυχισμένο, ότι το να δίνεις, συχνά σε κάνει να νιώσεις μεγαλύτερη χαρά από το να παίρνεις, ότι η αγάπη μπορεί να κάνει θαύματα ακόμη κι όταν δεν υπάρχουν χρήματα.
Ένα γράμμα που βρήκα και με άγγιξε θα αναδημοσιεύσω από
http://www.anthomeli.com/2016/10/alithia-gia-ton-agio-vasili-ena-gramma.html

Νοέμβριος 2016

Αγαπημένη μου Μαρία,

Πολλές φορές υπάρχουν κάποια πράγματα που δεν θέλουμε να τελειώσουν ποτέ, που θέλουμε να μείνουν έτσι για πάντα. Όμως η ζωή προχωράει, εσύ μεγαλώνεις και είσαι έτοιμη να ακούσεις από μας τους μεγάλους κάποιες αλήθειες που μπορεί ίσως λίγο να σε στεναχωρήσουν. Έτσι, γι αυτή την αλήθεια, που θέλω σήμερα να μοιραστώ μαζί σου, επέλεξα έναν ιδιαίτερο τρόπο για να σου την πω. Να σου στείλω ένα γράμμα!

Πριν λίγες μέρες με ρώτησες αν εμείς δίνουμε τα δώρα στον Άγιο Βασίλη για να σας τα φέρει! Οι φίλοι σου πάλι, σου λένε πως δεν υπάρχει Άι Βασίλης. Μα εσύ πιστεύεις τόσο πολύ σε εκείνον! Και δεν έχεις άδικο! Κι εγώ από μικρή πίστευα στον Άγιο Βασίλη και το ίδιο και ο μπαμπάς! Έτσι όταν γεννήθηκες, δεν πέρασε από το μυαλό μας η σκέψη να μην σου μάθουμε γι αυτόν.  Θέλαμε να ζήσουμε αυτή τη μαγεία μαζί σου. Κι αργότερα και με τον αδερφό σου. Τώρα όμως που μεγάλωσες και έχεις απορίες και αμφιβολίες νομίζω πως είναι η ώρα να μάθεις όλη την αλήθεια.

Σύμφωνα με την θρησκεία μας ο Άγιος Βασίλειος ήταν πρόσωπο που ζούσε κάποτε στην Καππαδοκία βοηθώντας όσα παιδιά τον είχαν ανάγκη. Ήταν καλός και φιλάνθρωπος και η εκκλησία αναγνώρισε το έργο του και τον ονόμασε Άγιο. Αυτόν τον Άγιο γιορτάζουμε την πρώτη μέρα του χρόνου, την Πρωτοχρονιά.

Θα μου πεις τώρα: «Ο Άγιος Βασίλης με το έλκηθρο ποιος είναι;» Είναι ένας μύθος που δημιουργήθηκε απ’ όλους εμάς για να γιορτάσουμε την αλλαγή του χρόνου και να δώσουμε χαρά στα παιδιά χαρίζοντάς τους δώρα.

Εγώ και ο μπαμπάς είμαστε αυτοί που επιλέγουμε και αγοράζουμε τα δώρα σας και με απέραντη αγάπη τα τοποθετούμε κάτω απ΄το δέντρο κάθε χρόνο για σας, όπως ακριβώς έκαναν οι δικοί μας γονείς όταν ήμασταν μικροί! Ο Άγιος Βασίλης τόσα χρόνια σου έστελνε γράμματα κι εσύ έβλεπες πως υπήρχαν πατημασιές του δίπλα στο τζάκι, έβλεπες άδειο το ποτήρι με το γάλα, έβλεπες δαγκωμένο το μπισκότο και εξαφανισμένα τα καρότα. Θέλαμε όλος αυτός ο μύθος να έχει τόση μαγεία που να το αγαπήσετε και να το κάνετε δικό σας! Κάποια μέρα θα κάνεις το ίδιο για τα δικά σου παιδιά και θα σου αρέσει να τα βλέπεις με αυτή τη δυνατή λάμψη στα μάτια τους σαν ξυπνάνε το πρωί της Πρωτοχρονιάς να τρέχουν στο σαλόνι ψάχνοντας κάτω από το χριστουγεννιάτικο δέντρο να βρουν το δώρο τους.

Ο μπαμπάς κι εγώ είμαστε οι βοηθοί του Άι Βασίλη! Και για να γίνει αυτό μαγικό και αληθινό έπρεπε να μας βοηθήσουν κι άλλοι βοηθοί του Άγιου Βασίλη όπως η Κάλη, ο θείος Κώστας, ο θείος Σπύρος, οι γιαγιάδες και οι παππούδες σας.

Τώρα ξέρεις κι εσύ το μυστικό μας!

Τώρα μπορείς να απαντήσεις στις απορίες που είχες από μικρή για το πώς πετάει το έλκηθρό του, πώς χωράει να μπει από την καμινάδα, πως ξέρει για το αν ήσασταν όλη την χρονιά φρόνιμοι ή άτακτοι. Η απάντηση είναι πως έχει βοήθεια απ’ όλους τους ανθρώπους που είχε γεμίσει την καρδιά τους με χαρά, όταν ήταν κι αυτοί μικρά παιδιά.

Ο Άι Βασίλης με το έλκηθρο μπορεί να μην υπάρχει στ’ αλήθεια αλλά θα ζει για πάντα μέσα στις καρδιές μας. Διδάσκει στα παιδιά να πιστεύουν σε κάτι που δεν μπορούν να δουν, στις ευχές τους και στις προσδοκίες τους. Γιατί στη ζωή σου, εκτός από το να πιστεύεις στον εαυτό σου, στα ταλέντα σου, στις επιλογές σου, μπορείς και πρέπει να πιστεύεις και σε αυτό που επιθυμείς κι ελπίζεις. 

Ο Άι Βασίλης είναι Αγάπη, Μαγεία, Ελπίδα, Ευτυχία!  Μπορεί εκείνος να μην είναι αληθινός αλλά όλα όσα αντιπροσωπεύει είναι αληθινά! Κι εσύ μπορείς να συνεχίσεις να πιστεύεις σε αυτόν ακόμη και τώρα που πλέον γνωρίζεις πως δεν υπάρχει με την έννοια που πίστευες ως τώρα. Και από φέτος μπαίνεις κι εσύ στην ομάδα του «προστατεύοντας το μυστικό»από τον μικρό σου αδερφό, τη μικρή σου ξαδέρφη,  τα μικρά παιδιά κι όποιους φίλους σου ακόμα πιστεύουν σε αυτόν. Θα το μάθουν κι εκείνοι με την σειρά τους όταν θα έρθει η ώρα…

Μπορείς ακόμη και τώρα να τους στέλνεις το γράμμα σου με την ελπίδα πως θα πραγματοποιηθεί η ευχή σου και σε διαβεβαιώ πως πάντα θα υπάρχει για σένα ένα δώρο κάτω από το δέντρο την πρώτη μέρα του χρόνου.

Τα Χριστούγεννα και η Πρωτοχρονιά μας θα συνεχίσουν να είναι οι πιο όμορφες γιορτές του χρόνου και θα έχουν πολλή πολλή μαγεία. Θέλεις να δεις με ποιον τρόπο; Διάβασε εδώ και έλα μαζί, βοηθός μου, να καταστρώσουμε πρόγραμμα για τα φετινά Χριστούγεννα!  Δεν είναι μόνο ο Άγιος Βασίλης που τα κάνει μαγικά! Υπάρχουν τόσα να κάνουμε και να γεμίσουμε χρυσόσκονη! 

Με πολλή πολλή αγάπη

η μαμά

(με την σύμφωνη γνώμη του μπαμπά φυσικά!)

Υ.Γ.1: Η μαγεία του Άγιου Βασίλη είναι πασπαλισμένη με πολύ χιόνι και βρίσκεται ψηλά στη Λαπωνία σε ένα χωριό κρυμμένο στο δάσος. Εκεί περιμένει τους τάρανδους και με την βοήθεια των ξωτικών του γεμίζουν το έλκηθρο με δώρα. Μέσα στις ευχές και τις προσδοκίες σου θα ήθελα να βάλεις έναν στόχο! Κάποια στιγμή να πραγματοποιήσεις κάποια στιγμή ένα ταξίδι στη Λαπωνία, στο χωριό του Άι Βασίλη.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γιλέκο τσολιά για πρόσκληση 25ης Μαρτίου

Φως και σκιά στο νηπιαγωγείο