7 εβδομάδες πνευματικού αγώνα, νηστείας και προσευχής

Η νηστεία του Πάσχα ξεκίνησε χθες την Καθαρά Δευτέρα και μέχρι το Πάσχα έχουμε μπροστά μας 7 εβδομάδες πνευματικού αγώνα, νηστείας και προσευχής.
Ας ακούσουμε δυο χαρακτηριστικούς λόγους των αγίων Βασιλείου του Μεγάλου και του οσίου Ηλία για την πραγματική νηστεία. Λέει ο Άγιος Βασίλειος:
»MΗΝ ΠΕΡΙΟΡΙΖΕΙΣ όμως το καλό της νηστείας μόνο στην αποχή από το φαγητό. Γιατί πραγματική νηστεία είναι μόνο να μην κάνεις τίποτε άδικο. “Να λύνεις κάθε δεσμό αδικίας”. Συγχώρησε τον πλησίον σου για το κακό που σου έκανε και ξέχασε αυτά πού σου χρωστάει.
“Η νηστεία σας να είναι καθαρή απο δικαστικές πράξεις και προστριβές.” Κρέας δέν τρως αλλά κατασπαράζεις τον αδελφό σου. Νηστεύεις το κρασί αλλα εισαι σπάταλος στις αδικίες. Περιμένεις να έρθει το βράδυ για να φάς αλλά ξοδεύεις ολη την ημέρα σου στα δικαστήρια. “ Αλοίμονο σε κείνους που δεν μεθάνε απο κρασί αλλα απο τις αδικίες.
ΝΟΜΙΖΩ λοιπόν οτι καμμιά συμβουλή δεν μπορεί να αγγίξει τόσο την ψυχή του λαίμαργου και να τον αλλάξει οσο και μια τυχαία μόνο συνάντηση με τον εγκρατή. Και μού φαίνεται πως αυτό σημαίνει να τρως και να πίνεις με τέτοιο τροπο που να αποτελεί τιμή για το Θεό, ώστε ακόμα και στο τραπέζι να λάμπει η ζωή μας ενα καλό εργο, και να δοξάζεται ο ουράνιος Πατέρας μας. »
Λέει ο όσιος Ηλίας:
Μερικοί προσέχουν πολύ την είσοδο των φαγητών, αλλά αδιαφορούν για την έξοδο των λόγων. Δεν έχουν μάθει να διώχνουν την οργή απ’ την καρδιά τους, και την επιθυμία από την σάρκα τους, όπως λέει ο Εκκλησιαστής, όμως έτσι μόνο κτίζεται η καθαρή καρδιά από το Πνεύμα που ανακαινίζει.
Πηγή:nisteia.wordpress.com

Μιλήσαμε λοιπόν σήμερα με τα παιδιά για την νηστεία και τις νηστίσημες τροφές, συμπληρώσαμε φυλλάδια από εδώ κι εδώ και με αλατοζύμη ( 1 κούπα νερό, 1 κούπα  αλάτι, 3 κούπες αλεύρι= δόση για 3-4 παιδιά ) φτιάξαμε την κυρά Σαρακοστή.


Μία γυναίκα με σταυρωμένα χέρια και  με χαμηλωμένα μάτια γιατί προσεύχεται, χωρίς στόμα γιατί νηστεύει, με εφτά πόδια που θα κόβουμε ένα κάθε Σάββατο μέχρι το Μεγάλο Σάββατο οπότε θα κόψουμε και το τελευταίο.
Η αλατοζύμη είναι σαν πλαστελίνη. Για να φτιάξουμε την κυρά Σαρακοστή δουλέψαμε με τα εργαλεία της πλαστελίνης.
Χωρίσαμε τη ζύμη σε μπαλίτσες και κάθε παιδί άνοιγε τη δική του με τον πλάστη. Ξεχωριστά έπλαθε το κεφάλι, τα χέρια και τον σταυρό. Για να την συναρμολογήσουμε χρειάζεται να βρέχουμε με λίγο νερό τα σημεία που θα ενωθούν, διαφορετικά ξεκολλάνε.
Τα πόδια δεν τα φτιάξαμε το καθένα ξεχωριστά, απλά με το μαχαιράκι της πλαστελίνης χωρίσαμε σε 7 κομμάτια το κάτω μέρος της κυράς Σαρακοστής και τους δώσαμε το σχήμα των ποδιών.
Στρώσαμε λαδόκολλα στο ταψί, γράψαμε το όνομα κάθε παιδιού δίπλα στην Σαρακοστή του και έτσι γεμίσαμε 2 ταψιά φούρνου και ψήσαμε στους 200 βαθμούς για 30 με 40 λεπτά, βάζοντας τα ταψιά εναλλάξ πότε πάνω και πότε κάτω. Αν δεν θέλετε κατά το ψήσιμο να πάρουν πολύ χρώμα, σκεπάζετε το ταψί με αλουμινόχαρτο.
 Τα παιδιά την πήραν σχολώντας μαζί τους μαζί με το ποίημα:

Την Κυρα-Σαρακοστή,
που είναι έθιμο παλιό
οι γιαγιάδες μας τη φτιάχνουν
με αλεύρι και νερό.
Για στολίδι την φορούσαν
στο κεφάλι της σταυρό
και το στόμα της ξεχνούσαν
γιατί νήστευε καιρό.
Και μετρούσανε τις μέρες
με τα πόδια της τα επτά
κόβαν ένα τη βδομάδα
μέχρι να ‘ρθει η πασχαλιά.


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γιλέκο τσολιά για πρόσκληση 25ης Μαρτίου

Φως και σκιά στο νηπιαγωγείο