Η αυτοπεποίθηση είναι ένα δώρο που οι γονείς κάνουν στα παιδιά τους...

Η βαλίτσα του μάγου κωλοτούμπα προκαλεί παιδιά και γονείς σε ένα γλωσσικό παιχνιδί όμως τελικά κρύβει πολλά περισσότερα!
Το πρώτο παιδί που κληρώθηκε να πάρει την βαλίτσα στο σπίτι του ήταν ένα αγόρι προνήπιο. Στην αρχή σκέφτηκα ότι θα ήταν καλύτερα να ξεκινούσε η δραστηριότητα με ένα νήπιο, ώστε οι επόμενοι να ακολουθήσουν το παράδειγμα του, όμως ο Κοσμάς τα κατάφερε πολύ καλά!
 Ήρθε ενθουσιασμένος στην τάξη κι ανυπομονούσε να παρουσιάσει την ιστορία του. Μας την διηγήθηκε με μεγάλη χαρά! Κι όταν οι συμμαθητές του τον χειροκρότησαν έλαμπε γεμάτος από αυτοπεποίθηση.
Η αυτοπεποίθηση είναι η λέξη κλειδί για την ανάπτυξη μια υγιούς προσωπικότητας. Καταλαβαίνουμε πόση σημαντική είναι κυρίως όταν αυτή απουσιάζει...
Παιδιά άτολμα, ντροπαλά, υποχωρητικά, χωρίς το θάρρος της γνώμης τους, εύκολη λεία για τους νταήδες, χωρίς παρέες. Παιδιά χωρίς
αυτοπεποίθηση.
Πως αποκτά κανείς αυτοπεποίθηση;
Η αυτοπεποίθηση είναι ένα δώρο που οι γονείς κάνουν στα παιδιά τους:

  • μέσα από την ζεστή, γεμάτη χάδια και γλυκόλογα αγκαλιά τους. Η δύναμη του σ' αγαπώ! Μην φοβάστε να τα κακομάθετε στην αγάπη. Η αγάπη χτίζει τον πιο γερό τοίχο γύρω από το παιδί σας, όπου θα νιώσει ασφάλεια, ηρεμία και πληρότητα.
  • με το να αποδέχονται το παιδί τους όπως είναι: με τα προτερήματα και τα ελαττώματα του. Δεν υπάρχει τέλειο παιδί. Αγαπήστε το όπως το γεννήσατε. Ξεπεράστε κόμπλεξ και άγχη. Το ξένο δεν είναι πάντα καλύτερο. Το δικό σας δημιούργημα είναι μοναδικό και ανεπανάληπτο!
  • με το να συγχωρούν τα λάθη του. Όλοι κάνουν λάθη και το παιδί σας πολλές φορές θα σας φέρει σε αμηχανία με τις ζημιές του ή την κακή συμπεριφορά του. Έχει συμβεί σε όλους δεν είστε η εξαίρεση. Με το να το τιμωρήσετε παραδειγματικά δεν θα γίνει καλύτερος άνθρωπος, ούτε εσείς καλύτερος γονιός.
  • με το να μην το συγκρίνουν με άλλους. Πάντα υπάρχει κάποιος  που τα καταφέρνει καλύτερα σε κάτι. Όταν προβάλλετε διαρκώς στο παιδί πόσο καλύτερα γράμματα κάνει η Αννούλα, πόσα γκολ έβαλε ο Γρηγόρης κοκ. το μόνο που καταφέρνετε είναι, πρώτον να νιώσει ανίκανο να τα καταφέρει και δεύτερον να μισήσει το αδερφάκι του, την συμμαθήτρια του κλπ. πράγμα που εύκολα θα το οδηγήσει σε μία επιθετική συμπεριφορά.
  • με το να μην προβάλλουν τις προσδοκίες τους σε αυτό. Πιστεύω ότι είσαι ο καλύτερος παίκτης, είσαι ο καλύτερος μαθητής, θα τους κερδίσεις όλους. Με τέτοιες φράσεις δεν αυξάνεται η αυτοπεποίθηση του παιδιού αλλά το άγχος του κι η ανασφάλεια του.  Το παιδί δεν είναι το όχημα για τα δικά σας όνειρα, έχει δικές του επιθυμίες και θα πρέπει να τις λαμβάνετε σοβαρά υπόψιν.
Ένα ενδιαφέρον άρθρο με συμβουλές μπορείτε να διαβάσετε εδώ.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γιλέκο τσολιά για πρόσκληση 25ης Μαρτίου

Φως και σκιά στο νηπιαγωγείο