Αν θέλετε πρωτομαγιάτικο στεφάνι που ...δεν μαραίνεται(!) τότε δοκιμάστε το!

Το πρωτομαγιάτικο στεφάνι μας φέτος με παίδεψε είναι η αλήθεια...αλλά άξιζε τον κόπο!






Ας τα πάρουμε από την αρχή τα πράγματα. Καταρχας αγόρασα μια ποικιλία ζυμαρικών (καρδιές, φιογκάκια, βίδες, κοχυλάκια) και τα έβαψα βυθίζοντας τα σε βαφές αυγών που είχα κρατήσει μέσα σε μπωλ από το Πάσχα.  Φορώντας γάντια, βυθίζουμε τα ζυμαρικά στη βαφή κι αμέσως παίρνουν χρώμα. Τα βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και τα απλώνουμε πάνω σε εφημερίδες για να στεγνώσουν. Σε αυτό το σημείο χρειάζεται προσοχή,  γιατί αν δεν αραιώσετε τα μακαρόνια καθώς στεγνώνουν, θα κολλήσουν μεταξύ τους και θα γίνουν ένα σώμα μια ψυχή!
Αφού ετοιμάσουμε τα μακαρόνια περνάμε στην αλατοζύμη. Η αναλογία είναι 1 κούπα αλάτι, 1 κούπα νερό,τρεις κούπες αλεύρι. Καθώς ζυμώνετε, το αλάτι σφίγγει τη ζύμη και δυσκολεύεστε να το δουλέψετε. Καλύτερα είναι να ρίχνετε σταδιακά το αλεύρι, ζυμώνοντας παράλληλα. Αυτή τη φορά έβαλα λιγότερο αλεύρι κι η ζύμη μου ήταν πιο εύπλαστη. Αν όμως πρόκειται να χρησιμοποιήσετε κουπάτ (φορμάκια για σχέδια) τότε χρειάζεται να είναι σφιχτή. Ξέχασα να σας πω ότι πριν αρχίσω το ζύμωμα έριξα μια γενναία ποσότητα πράσινης τέμπερας, ώστε το ζυμαράκι μας να θυμίζει το χορταράκι του αγρού!
Τα παιδιά στόλισαν το στεφάνι τους με μακαρόνια αλλά και ξύλινες χάντρες. Ψήσαμε με λαδόκολλα στους 200 για τουλάχιστον 40 λεπτά μιας και ο φούρνος μας είναι πολύ παλιός. Ίσως εσείς χρειαστείτε λιγότερο χρόνο. Για να μην καούν τα στεφάνια τα έψησα σκεπασμένα με αλουμινόχαρτο. Αν ψηθεί καλά η αλατοζύμη κρατάει για χρόνια. Α ναι! Αν σας περισσέψουν  μακαρόνια  μην τα αποθηκεύσετε σε αεροστεγή συσκευασία ή σε σακούλες γιατί μουχλιάζουν.
Μετά από πολλές ώρες ψησίματος τα στεφάνια μας ήταν έτοιμα...Ήταν αρκετά βαριά οπότε για να μπορεί να  τα κρεμάσει κανείς, έδεσα ένα κομμάτι σύρμα  και για φινάλε πολλές - πολλές κορδέλες!
Καλή Πρωτομαγιά!

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γιλέκο τσολιά για πρόσκληση 25ης Μαρτίου

Φως και σκιά στο νηπιαγωγείο